På den här sidan kan ni läsa lite om kenneln, min bakgrund inom hunderiet, mina avelsmål och vad jag förväntar mig av mina valpköpare och vad dem kan förvänta sig av mig.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hur blev vi med Lagotto?

Jag har nästan alltid haft en hund vid min sida men under ett par år var jag utan hund. Under den perioden kände jag hela tiden att jag saknade en hund till sällskap men också en hund som jag kunde arbeta med även om jag inte ville ha en ras som krävde ständig träning.
Genom min svärmor fick jag reda på att hon hade sett Lagotton i Hundsport och vad hon förstått verkade det vara en ras som kunde passa mig och min familj. Sagt och gjort! Jag började söka på internet och fann rasen först och främst mycket tilltalade till utseendet men förutom det verkade den också passa i vår familj som en aktiv sällskapshund.
Efter ett tags funderande på andra raser kom jag alltid tillbaks till lagotton och hösten/vintern 2001 började jag aktivt ta kontakt med olika uppfödare och satte upp mig som intresserad av en valp. Valpen fick gärna fick se lovande ut för jag ville åka på utställning tillsammans med min svärmor som jag har mycket god kontakt med och som ställer ut sina hundar.

Någon gång under januari 2002 fick jag sen ett mail från en av de uppfödarna jag tagit kontakt om att det fanns en tik till mig om jag var intresserad. OM jag var intresserad!! Jag blev eld och lågor och började planera för att besöka kenneln och införskaffa allt som behövdes för att sköta pälsen plus tusen andra nödvändiga bra ha saker, samt en del som visade sig fungera mindre bra och en del som var helt onödiga......En dag i mars 2002 hämtade vi hem vår kära Astrid som vi bestämt oss för att kalla henne som en hyllning till Astrid Lindgren som nyligen gått bort.
Valet av ras har vi aldrig ångrat, tvärtom så har intresset för rasen vuxit sig ännu starkare med åren och idag kan jag inte förställa mig att vara utan våra glada hundar som är med oss så gott som överallt.

Var bor vi och hur ser vårt liv med lagotto ut?

Kenneln är belägen i Holsjunga (klicka här för att se en karta där vi bor) som ligger i Västra Götaland. Vi har skogen runt huset och i den vistas vi mycket med våra hundar som älskar våra skogspromenader och vattnet som de gärna badar i.
Hundarna lever som familjemedlemmar och är med på i stort sätt allting som vi i familjen hittar på.
Som att tex. följa efter mig "matte" om dagarna och kolla in allting jag gör. Ta långa eller flera kortare promenader dagligen tillsammans med mig under vardagarna. På helgen följer hussse med och ibland även våra barn.
Under större delen av året tillbringar vi mycket tid vid Holsjön. Där får hundarna ha de skönt med mycket bad och lek.
Semestern har vi de senaste åren tillbringat i de vackra norska fjällen. Dit åker vi med vår special inredda husbil tillsammans med alla hundarna. Hittills har vi besökt och bestigit bla. Galdhöpiggen (norra europas högsta berg på 2469 m.ö.h.), Kyrkja (2032 m.ö.h), Gaustatoppen (1883 m.ö.h), Preikestolen (en massiv begsklippa som ligger över Lysefjorden) och Vettisfossen (norra europas högsta naturliga vattenfall om 275 m)och Steindalsnosi 2025 m.ö.h.

Sommaren 2012 reste jag, min man och en del av hundarna ner till rasens hemland Italien och besökte kennel Il Granaio Dei Malatesta och kennel Del Monte Della Dea, kennlar jag besökt ett par år tidigare för att titta på deras hundar. Efter resan åkte vi hem med en förhoppning om att få köpa en valp från deras kennlar och ett par månader senare åkte vi ner igen och med oss hem kom Ramona från Il Granaio Dei Malatesta kennel och Peppe från Del Monte Della Dea kennel :-)
Eftersom tiden var knapp när vi hämtade hem valparna hoppas vi i framtiden få åka ner igen och tacka ja till erbjudandet att vara med på tryffelsök med Peppes uppfödare Fabrizio.


Lite om kenneln och vad kan ni förvänta er av mig och vad jag förväntar mig av er som valpköpare.

Kenneln hade sin första valpkull 2004 och vi brukar ha 2-3 kullar per år. Själva uppfödningen sker i hemmiljö och eftersom jag är hemma om dagarna har jag mycket tid och omsorg att ge valparna, något jag anser vara väldigt viktigt. Valparna föds i vardagsrummet men när de är ett par veckor får de flytta in i valprummet som ligger i anslutning till köket.
Vid leverans har valparna blivit klippta ett par gånger och var och en kommer ges tid för sig själv så omställningen inte blir så stor när de ska flytta.
När valparna är tillräckligt gamla kommer de att tas ut dagligen olika lång stund beroende på årstid/väderlek.

  • Kenneln förljer SKKs grundregler.

  • Vid leverans är valparna registrerade i Svenska Kennelklubben, id-märkta med mikrochip, veterinärbesiktade, vaccinerade och avmaskade. Vid leverans medföljer mat som valpen är van att äta hos oss, matlista, fäll som luktar mamma och syskon, halsband, koppel, leksak, klipp & skötselråd, samt tips och råd på vägen.

  • Målet med uppfödningen är att föda upp rastypiska, sunda och framförallt trevliga Lagotto.

  • Eftersom jag sätter sundheten och mentalitet i första rum höftledsröntgar jag mina avelshundar och endast de med A eller B höfter går i avel. Jag ögonlyser också mina hundar där ögonintyget aldrig är äldre än 1 år vid parningstillfället och ingen kombination kan ge valpar sjuka i Benign Familjär Juvenil Epilelpsi (BFJE) eller Storage Disease (SD).

  • Tikar som går i avel hos mig måste vara friska men också glada, sociala och lättillgängliga och jag ställer samma krav på hanar jag väljer att para med.

  • Varje kombination har en uträknad inavelsgrad som gärna inte ska överstiga 2,5 %.

  • Bor ni nära mig och kan komma hit för klippning ställer jag upp och klipper er hund. Bor ni längre bort tipsar jag er om andra som kan klippa lagotto och också om aktuella klippkurser.

  • Alla valpar följs upp och jag önskar valpköpare som ställer upp och höftledsröntgar sin hund efter 1 års ålder och som tack för hjälpen återbetalar jag en del av köpesumman så snart som resultatet är officiellt.

  • Jag önskar god kontakt med mina valpköpare och skickar man en bild då och då blir jag extra glad :)

  • Jag säljer inte valp till familjer där det finns konstaterad allergi mot hund.

 

Kristina Forsell
Håkanhult, Norrhult 2
512 64 HOLSLJUNGA
Tel: 0325-330 38
E-post: tina@chicabeams.com

Tillbaka